ελιές ελαιόλαδο βιολογικά λάδι gourmet bio

sakellaropoulos organic farming greece

Supreme & Super Health Award - Aristoleo High Phenolic Awards 2019

ARISTOLEO 2019 LEMONENIES AWARD

Μια μεγάλη διπλή τιμητική βράβευση για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στα ARISTOLEO AWARDS 2019,για την υψηλότερη περιεκτικότητα φαινολών (υγειοπροστατευτικά συστατικά) στις επιτραπέζιες ελιές μας παγκοσμίως.

Τα ARISTOLEO AWARDS HIGH PHENOLIC TABLE OLIVES είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που προσμετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά (φαινόλες) που έχουν οι επιτραπέζιες ελιές.

Τα υγειοπροστατευτικά αυτά συστατικά είναι πλέον μετρήσιμα με την μέθοδο του Μαγνητικού Πυρηνικού Συντονισμού ( NMR ) που έχει  αναπτυχτεί από Έλληνες επιστήμονες στην Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων) σε συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού.

Η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχτεί από τον καθηγητή κ. Μαγιάτη Προκόπη, την καθηγήτρια κα. Μέλλιου Ελένη καθώς και όλη την ερευνητική ομάδα τους στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ευεργετικά αυτά συστατικά που αφορούν τις επιτραπέζιες ελιές ονομάζονται φαινόλες, με κυρίαρχες την Υδροξυτυροσόλη και την Τυροσόλη και τα παράγωγα τους.
Οι φαινόλες αυτές είναι πανίσχυρα συστατικά που ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές , καρδιοπροστατευτικές καθώς και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Παράλληλα βρίσκεται σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 432/2012, όπου τα συστατικά αυτά όταν περιέχονται σε ένα ποσοστό και άνω (όριο), μπορούν τα προιοντα αυτά να φέρουν ισχυρισμό υγείας (Health claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας.


Το όριο του Ευρωπαϊκού κανονισμού είναι > 5mg Υδροξυτυροσόλης , Τυροσόλης και παραγώγων τους.


Ο διεθνής διαγωνισμός ARISTOLEO Awards 2019 βασίζεται στις υψηλότερες τιμές που θα λάβει το κάθε δείγμα επιτραπέζιας ελιάς στην συνολική ποσότητα φαινολικών ενώσεων όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR .


Ολοκληρώθηκε στις 17 Μαρτίου 2019 και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά για τους βιολογικους ελαιωνες Σακελλαρόπουλου ,με μια διπλή μεγάλη βράβευση για τις επιτραπέζιες ελιές μας.

ΒΑΛΣΑΜΙΚΕΣ ελιές.....SUPREME HEALTH AWARD 2019 TOP GOLD 2019
ΛΕΜΟΝΕΝΙΕΣ ελιές....SUPER HEALTH AWARD 2019 GOLD 2019


BALSAMIKES LEMONENIES olives high phenolic 2019


Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή η διπλή αυτή βράβευση γιατί δικαιώνει την προσπάθεια μας επι 27 συναπτά έτη στην παραγωγή εξειδικευμένων βιολογικών ελαιοπροιόντων, που εκτός από τις πολλές βραβεύσεις παγκοσμίως για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους (φτάνοντας τα 91 συνολικά διεθνή βραβεία), βραβεύονται πλέον και για τα υγειοπροστατευτικά συστατικά τους, μάλιστα με την υψηλότερη περιεκτικότητα από όλες τις επιτραπέζιες ελιές παγκοσμίως , για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.


Σημειώνεται ότι η υψηλότερη τιμή των μετρούμενων φαινολών βρέθηκε στις Βαλσαμικές ελιές των ελαιώνων μας, με τιμή 2000 μg/g ελιών. Βάσει των αναλύσεων με την μέθοδο ΝΜR , μαζί με την βράβευση ,προκύπτει ότι η ημερήσια κατανάλωση μόλις  2-3 γρ παρέχει >5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους και αντιστοιχεί στην κατανάλωση 20 γρ λαδιού που ανήκει στην κατηγορία λαδιών που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής ένωσης.