Η Ελλάδα σε ένα… βάζο με ελιές και ούζο

elies biologikes organic olives

Την Ελλάδα σε ένα… βάζο μεταφέρει σε όλες τις γωνιές του κόσμου μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει την έδρα της στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, κοντά στη Σπάρτη. Πρόκειται για τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου που κατάφεραν μετά από πολυετείς δοκιμές να δημιουργήσουν Gourmet ελιές καλαμών με ούζο.

ελαιώνες σακελλαρόπουλου organic olive groves

Η παραγωγή αυτού του μοναδικού, 100% ελληνικού προϊόντος γίνεται με τη χρήση ελάχιστου αλατιού σε όλη τη διαδικασία ζύμωσης αλλά και στην τελική τυποποίηση του, με προσθήκες από ούζο, τσάι και βιολογικό ελαιόλαδο, διατηρώντας έτσι την ώριμη αλλά παράλληλα φρουτώδη γεύση της ελιάς, δίνοντας πινελιές υψηλής γαστρονομίας σε ό,ποιο πιάτο και αν προστεθούν.

olives kalamata organic
«Οι ελιές συλλέγονται αποκλειστικά από τους βιολογικούς ελαιώνες μας χειροποίητα, περνούν άμεσα υψηλή ποιοτική διαλογή, οδηγούνται στην διαδικασία της πολύμηνης φυσικής ζύμωσης, χωρίς χημικά ή πρόσθετα και με πλήρη επιστημονική παρακολούθηση σε όλη την διαδικασία», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνιδιοκτήτης και χημικός μηχανικός M.Sc Νίκος Σακελλαρόπουλος και προσθέτει «σημαντική επίδραση στη γεύση και στην ποιότητα τους έχει η μη θερμική επεξεργασία τους (χωρίς παστερίωση)».

Η γκάμα της εν λόγω επιχείρησης δε σταματά μόνο στις ελιές με ούζο. Μεγάλη εξειδίκευση υπάρχει στην παραγωγή μοναδικών ελαιολάδων και επιτραπέζιων ελιών που ανήκουν στην κατηγορία των βιο-λειτουργικών τροφίμων.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο σάιτ της επιχείρησης (https://www.bioarmonia.gr/el/) παράγονται βαλσαμέλαιο, φυσικά καλλυντικά, βαλσαμοαλοιφές κεριού, χειροποίητα σαπούνια από βιολογικό ελαιόλαδο, που διαθέτουν νόμιμες πιστοποιήσεις κυκλοφορίας.

Το βιολογικό πρωτέλαιο Φυλλικόν limited edition, το άθερμο βιολογικό Αγουρέλαιο, τα έξτρα παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα Αρμονία και Αρμονικόν βρίσκονται μεταξύ των ελαιολάδων που παράγεται ενώ ο καινοτόμος τρόπος παραγωγής των gourmet ελιών Καλαμών και των πράσινων ελιών, με ελάχιστο αλάτι και χωρίς παστερίωση, τις έχουν καταστήσει παγκοσμίως γνωστές για τη γεύση και την ποιότητά τους αλλά το σημαντικότερο, για τα υγειοπροστατευτικά συστατικά που περιέχουν.

αρωματικό ελαιόλαδο flavored evoo

Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Harvard με το οποίο υπάρχει μια συνεργασία σε εξέλιξη. «Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής» που πραγματοποιείται από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard, στην καθημερινή διατροφή 1.000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στόχος της μελέτης του αμερικανικού πανεπιστημίου είναι να αποδειχθεί ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, όπως οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

Μάλιστα, σύμφωνα με κλινική μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, αποδείχθηκε ότι οι ελιές από το συγκεκριμένο κτήμα περιείχαν 5 φορές περισσότερα υγειοπροστατευτικά συστατικά (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) σε σχέση με άλλες από διαφορετικές περιοχές.

Επίσης, η εν λόγω μελέτη συμπεραίνει ότι με την κατανάλωση μόνο 5 από τις συγκεκριμένες ελιές μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Σημαντικός παράγοντας στην ποιότητα των προϊόντων μας η τοποθεσία»

Οι συνθήκες μικροκλίματος που επικρατούν στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα είναι μεταξύ άλλων αυτά που αναβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων, καθώς η Λακωνία είναι περιοχή που διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή.

olives with ouzo elies kalamata kalamon
Τι είναι αυτό όμως που κάνει τα προϊόντα τόσο ξεχωριστά; «Κάθε προϊόν μας έχει ταυτότητα, είναι μια ξεχωριστή δημιουργία. Από τη σύλληψη της ιδέας, τις ατελείωτες δοκιμές που κάνουμε για να πετύχουμε την ποιότητα που θέλουμε, την παραγωγή και την συνεχή βελτίωση του, κάθε προϊόν είναι ιδιαίτερο, με τα δικά του χαρακτηριστικά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Σακελλαρόπουλος και συνεχίζει «αυτό όμως που καθιστά τα προϊόντα μας μοναδικά είναι η νοοτροπία, που αποτελεί πάγια αρχή μας. Βιολογική καλλιέργεια, κάθετη παραγωγή, πρώτη ύλη πάντα άριστης ποιότητας, συνεχής επιμόρφωση και παρακολούθηση των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων, αγάπη για το προϊόν και αναζήτηση πάντα για κάτι καινούργιο. Δεν μένουμε ποτέ στάσιμοι, είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για το επόμενο».

Εξαγωγές σε 14 χώρες

Περισσότερο από 85% της παραγωγής κατευθύνεται σε 14 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία κα, υπογραμμίζοντας έτσι τον εξαγωγικό χαρακτήρα της εταιρίας. Το υπόλοιπο προϊόν διαχέεται στην εγχώρια αγορά μέσα από συνεργασίες με καταστήματα βιολογικών και gourmet προϊόντων.

Στόχος της εταιρίας σύμφωνα με το Νίκο Σακελλαρόπουλο είναι η συνέχιση της παραγωγής ελαιολάδου, ελιών και παραγώγων τους, μοναδικά στην κατηγορία τους και κυρίαρχα λειτουργικών προϊόντων. «Πέρα από τη γεύση, το προϊόν μας να διακρίνεται για τα οφέλη που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό και ο καταναλωτής να τα προμηθεύεται, γνωρίζοντας ότι αγοράζει κάτι που θα τον ωφελήσει και θα βελτιώσει την υγεία και κατά συνέπεια την ποιότητα της ζωής του» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διακρίσεις της εταιρίας

Από το 2012 μέχρι σήμερα οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου έχουν τιμηθεί συνολικά με 88 διεθνή βραβεία ποιότητας και γεύσης στους σπουδαιότερους διεθνείς διαγωνισμούς παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ βραβεύσεων για Έλληνα παραγωγό που καλλιεργεί και παράγει αποκλειστικά τα δικά του ελαιοπροϊόντα.

nick sakellaropoulos νίκος σακελλαρόπουλος

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος «παρότι ξεκινήσαμε 26 χρόνια πριν, δεν είχαμε δοκιμαστεί σε διεθνείς διαγωνισμούς έως το 2012» γιατί όπως σημειώνει «επιθυμούσαμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας έχουν αγγίξει το άριστο επίπεδο ποιότητας και αυτό απαιτούσε χρόνο με πολλές δοκιμές και φυσικά σφάλματα που τα κάναμε σύμμαχο μας στην πορεία μας».

* Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος
 

Πηγή: emvolos.gr