6 Οφέλη από τη λήψη μιας δόσης ελαιόλαδου κάθε πρωί

σφηνάκι δόση ελαιολάδου κάθε πρωί

Καλώς ήλθατε στον 21ο αιώνα, όπου η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εξαφανίζεται αργά αλλά σίγουρα, ώστε να δώσει χώρο σε μια δίαιτα με υψηλότερα λιπαρά και χαμηλότερους υδατάνθρακες. Για δεκαετίες ακολουθούμε τις λανθασμένες συμβουλές για να μειώσουμε την πρόσληψη λίπους στο ελάχιστο, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα ζάχαρης σε όλα. Ακόμη και μια γνωστή μάρκα συσκευασμένων μακαρονιών και τυριών περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε γιατί τα ζυμαρικά και το τυρί μπορεί να χρειάζονται γλυκαντικά. 

Γιατί τα λίπη είναι σημαντικά

 

Το λίπος είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό με πολλά οφέλη, ένα από τα οποία είναι η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K. Είναι επίσης δομικό στοιχείο κάθε κυτταρικής μεμβράνης του σώματος. Παρέχει ενέργεια, επιβραδύνει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών (έτσι αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο μετά από ένα γεύμα) και απαιτείται για την υγιή λειτουργία του ήπατος. Επιπλέον, ας το παραδεχτούμε, το λίπος κάνει το φαγητό να έχει καλύτερη γεύση.

Επίσης, γνωρίζατε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περισσότερο από 50 τοις εκατό λίπος; Ο εγκέφαλος απαιτεί λίπη —και ιδιαίτερα απαραίτητα λιπαρά οξέα— για καλύτερη υγεία. Το σώμα δεν συνθέτει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, επομένως χρειάζεται να τα λαμβάνει από μια υγιεινή διατροφή.

Το ελαιόλαδο είναι το κλειδί για τη Μεσογειακή διατροφή

ελιές ελαιόλαδο ψωμί μια δόση το πρωί

Δεν είναι μυστικό ότι οι Νότιοι Ευρωπαίοι που ακολουθούν μια πιο Μεσογειακή διατροφή, που αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, πολλά ψάρια και άφθονο ελαιόλαδο, έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής με λιγότερες ασθένειες. Κατά μέσο όρο, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί καταναλώνουν περίπου 13 λίτρα ελαιόλαδου ανά άτομο ετησίως. Ενώ ολόκληρη η δίαιτα παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο υγιείς είναι οι άνθρωποι, φαίνεται ότι η χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη μακροζωία και στην υγεία. 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013, οι ερευνητές παρακολούθησαν δύο ομάδες ανθρώπων για πέντε χρόνια. Η μία ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή με υψηλότερα λιπαρά ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η ομάδα με τα υψηλότερα λιπαρά είχε πολύ μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους.

Ελαιόλαδο για τη μείωση της φλεγμονής

Το υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει περίπου 30 πολυφαινόλες που δρουν ως αντιοξειδωτικά και μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βοηθούν στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης ενώ μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερόλη. Επιπλέον, τα πρόσθετα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ελαιόλαδο για καλύτερη επιδερμίδα

Οι Ευρωπαίοι γείτονές μας γνωρίζουν εδώ και πολλούς αιώνες τα πολλά οφέλη του ελαιολάδου — το χρησιμοποιούν μέσα και έξω από το σώμα! Στο δέρμα, το χρησιμοποιούν ως απολεπιστικό αναμεμειγμένο σε ένα scrub ζάχαρης ή ως ενυδατική κρέμα. Αλλά δεν χρειάζεται να αλείψετε ελαιόλαδο παντού. Η κατανάλωση του θα παρέχει γνωστές αντιγηραντικές ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε.

Ελαιόλαδο για απώλεια βάρους

ελαιόλαδο απώλεια βάρους
Στη Μεσόγειο, πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο έχει χορταστική δράση. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επιβραδύνει επίσης την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών, έτσι θα νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν θα χρειαστεί να πιάσετε αυτό το ζαχαρούχο σνακ το μεσημέρι. Ενώ οι θερμίδες στο ελαιόλαδο μπορεί να είναι υψηλές, η συνολική κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μειωθεί όταν απλά δεν πεινάτε και τόσο.
 

Ελαιόλαδο για υγιή χοληδόχο κύστη

Η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής παγκρεατικών χυμών και χολής (η οποία, παρεμπιπτόντως, δίνει στα κόπρανα το καφέ χρώμα). Με το ελαιόλαδο, ο κίνδυνος για πέτρες στη χολή μειώνεται και η χολή είναι σημαντική για τη διάσπαση των λιπών, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν στο εντερικό τοίχωμα.

Ελαιόλαδο για την υγεία του παχέος εντέρου

Οι πολυφαινόλες στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δρουν ως αντιοξειδωτικά για να απαλλάξουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που διαφορετικά θα έβλαπταν τα κύτταρα ή ακόμη και θα οδηγούσαν σε καρκίνο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου ανέστειλε τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε διάφορα στάδια της νόσου. Γιατί λοιπόν να μην το χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε τον καρκίνο στην αρχή; Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε αυτές τις συνιστώμενες κολονοσκοπήσεις μετά την ηλικία των 50 ετών, αλλά προχωρήστε και προσθέστε ελαιόλαδο στο καθημερινό σας πρόγραμμα ως προληπτικό μέτρο.

Ελαιόλαδο για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο έχει την ικανότητα να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρέμειναν χαμηλότερα σε όσους έτρωγαν το γεύμα τους με ελαιόλαδο, σε σύγκριση με μια ομάδα ανθρώπων που έτρωγαν ένα γεύμα φτιαγμένο με αραβοσιτέλαιο. Αυτό είναι λογικό, καθώς το καλαμπόκι περιέχει άμυλο και έχει την ικανότητα να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πολύ περισσότερο από τις ελιές.

Πώς να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ελαιόλαδο

Με όλη αυτή την συζήτηση για τα μεγάλα οφέλη του ελαιολάδου, ας μιλήσουμε για το πώς να το πάρετε. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα ολόκληρο σφηνάκι ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρώτο πράγμα το πρωί. Στην πραγματικότητα, εάν το ελαιόλαδο καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί πραγματικά να αναστατώσει το στομάχι που δεν το έχει συνηθίσει. Ακολουθούν κάποιοι ακόμη τρόποι για να το πετύχετε.

Αρχικά, ξεκινήστε με μια κουταλιά της σούπας και αυξήστε την ποσότητα με την πάροδο του χρόνου. Μια άλλη επιλογή είναι να αναμίξετε το ελαιόλαδο στο μπλέντερ με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και το χυμό ενός λεμονιού. Το κάνει πολύ πιο εύγευστο και ο χυμός λεμονιού θα βοηθήσει στην ευκολότερη πέψη του ελαιολάδου. Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Ένα υγιές συκώτι παράγει περισσότερη χολή, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για τη σωστή διάσπαση των λιπών (και των ελαίων) στο λεπτό έντερο.

οφέλη κατανάλωσης ελαιολάδου

Μαγειρεύοντας με ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης έχει πολλά οφέλη όταν χρησιμοποιείται σωστά. Ωστόσο, μπορεί να μην θέλετε να μαγειρέψετε με αυτό σε υψηλές θερμοκρασίες. Ενώ φαίνεται να είναι πιο σταθερό από άλλα φυτικά έλαια, όλα τα έλαια διασπώνται και χάνουν τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους όταν μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία. Επιπλέον, η οξείδωση που συμβαίνει κατά το μαγείρεμα μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσει ενώσεις που επιτίθενται σε υγιείς ιστούς στο σώμα. Για το μαγείρεμα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε ένα πιο σταθερό λίπος που να έχει λιπαρά οξέα μικρότερης αλυσίδας, όπως λάδι καρύδας ή λάδι αβοκάντο.  

Έτσι, αντί να μαγειρέψετε ελαιόλαδο και να χάσετε τα οφέλη για την υγεία, βάλτε ένα σφηνάκι για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Στην υγειά σας!

Πηγή: thealternativedaily.com (μεταφρασμένο)