Υδροξυτυροσόλη – Τυροσόλη: Ισχυρές πολυφαινόλες ελιάς, ιδιότητες και ανθρώπινη υγεία

 υγεία πολυφαινόλες ελιές ρεκόρ

Η Μεσογειακή Διατροφή, που ακολουθείται στην Ελλάδα εδώ και αιώνες, αποτελεί ένα σύγχρονο αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης. Βασικά συστατικά της είναι το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές. Πλέον, χαρακτηρίζεται ως μια διατροφή με εξαιρετικά θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία (Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60 (29): 7081–95).

Φαίνεται πως οι Μεσογειακοί πληθυσμοί εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά χρόνιων εκφυλιστικών νόσων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και ιδιαίτερα βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από έναν μεγάλο αριθμό δοκιμών και επιδημιολογικών μελετών (Molecules 2019, 24(10), 2001).

Η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, βασικών συστατικών της Μεσογειακής διατροφής,προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Η θετική επίδραση τους, βάσει σύγχρονων μελετών ερευνών, αποδίδεται κυρίως στις πολυφαινόλες, και πιο συγκεκριμένα σε φαινόλες όπως η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη (BioFactors 2017, 43, 17–41., . Int. J. Mol. Cell. Med. 2016, 17, 843–871).

Τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη

τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη

Τα προϊόντα της ελιάς (κυρίως οι επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο) κατατάσσονται στις ιατρικές τροφές (medical foods), λόγω των θρεπτικών τους πλεονεκτημάτων και των προστατευτικών τους ιδιοτήτων κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και άλλων ασθενειών. Οι βασικοί συνεισφέροντες σε αυτές τις ιδιότητες είναι οι φαινολικές ενώσεις όπως η υδροξυτυροσόλη, η τυροσόλη και η ελευρωπαΐνη (Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 49(2), 12394).

Η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη είναι δύο χαρακτηριστικές φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στις ελιές ως ελεύθερες ή συζευγμένες μορφές ως σεκοιριδοειδή ή αγλυκόνες.

Η τυροσόλη είναι μια εξαιρετικά σταθερή ένωση, που αποτρέπει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, γεγονός με εξέχουσα σημασία, αν αναλογιστούμε πως η εν λόγω οξείδωση αποτελεί ένα από τα κύρια στάδια της διαδικασίας της αρτηριοσκληρωτικής βλάβης (Drugs Exp Clin Res. 2003;29(5-6):203-6).

Η υδροξυτυροσόλη παράγεται από την υδρόλυση της ελευρωπαΐνης που συμβαίνει κατά την ωρίμανση της ελιάς. Η ελευρωπαΐνη συσσωρεύεται στα φύλλα και τους καρπούς της ελιάς ως αμυντικός μηχανισμός έναντι παθογόνων και φυτοφάγων (Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60 (29): 7081–95).

Αντιοξειδωτική Ικανότητα - Δράση

πολυφαινόλες ελιάς και ελαιολάδου
Η ελευρωπαΐνη, η τυροσόλη, η υδροξυτυροσόλη και το σκουαλένιο είναι κάποιες από τις κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες στα προϊόντα της ελιάς. Οι ενώσεις αυτές, με τη συνεισφορά της α-τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε) και του ελαϊκού οξέος, εκκαθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τις οξειδωτικές βλάβες και το οξειδωτικό στρες των αερόβιων οργανισμών. Αυτή η αντιοξειδωτική και βακτηριοκτόνος δράση, όπως και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (κυρίως σελήνιο) είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου (Τσιλφόγλου Σ., Πετρωτός Κ., Διατριβή, 2016).

Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) προσμετρά την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφίμων βάσει της αντιοξειδωτικής τους δύναμης.

αντιοξειδωτική ικανότητα πολυφαινόλες ελιάς και ελαιολάδου
Από τον πίνακα είναι εμφανές ότι η υδροξυτυροσόλη είναι ένα φυσικό πανίσχυρο αντιοξειδωτικό καθώς η ισχύς του είναι 13 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C), περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από το απόσταγμα της φλούδας σταφυλιού και πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από την επικατεχίνη (πράσινο τσάι). Γενικά η υδροξυτυροσόλη θεωρείται ως το πιο ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό (Medicines (Basel). 2018 Mar; 5(1): 13, www.polyhealth.gr; Molecular Nutrition & Food Research, Volume 57, Issue 5, pages 760-771, EFSA Journal,2011).

Γενικότερα, τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες και να ανάγουν ορισμένες χηλικές αντιδράσεις: τα δραστικά ιόντα που περιέχουν οξυγόνο (ελεύθερες ρίζες) πρέπει να αφαιρούνται από τα κύτταρα συνεχώς για να διατηρηθεί ο σωστός μεταβολισμός. Από έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονώδεις επιδράσεις (όπως της στεφανιαίας νόσου), να καθυστερήσουν την διαδικασία της γήρανσης και να προστατεύουν τις πρωτείνες και το DNA (Τσιλφόγλου Σ., Πετρωτός Κ., Διατριβή, 2016).

Ισχυρισμός υγείας (Health Claim) και πολυφαινόλες

πολυφαινόλες ελαιολάδου υδροξυτυροσόλη υγείαΗ υδροτυξυροσόλη και τα παράγωγα της έχουν αναγνωριστεί επίσημα, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority - EFSA) για την ευεργετική τους δράση. Από έρευνα που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό της EFSA, η κατανάλωση της υδροξυτυροσόλης και των υπόλοιπων πολυφαινολών που παράγονται από τις ελιές και το ελαιόλαδο, παρέχουν προστασία στα λιπίδια του αίματος από την οξείδωση, βλάβη που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη καρδιαγγειακή υγεία.

Στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 αναφέρεται ο Ισχυρισμός Υγείας «Οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες». Αυτός ο ισχυρισμός υγείας αφορά σε ελαιόλαδα που περιέχουν τουλάχιστον 5mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου (ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ ΕΕ αριθ. 432/2012).

Τυροσόλη - Υδροξυτυροσόλη: Βιολογική δράση και επίδραση στην υγεία

Ιδιότητες πολυφαινολών επιτραπέζιων ελιών

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι πολυφαινόλες της ελιάς θεωρούνται ασφαλείς ενώσεις, βάσει των σύγχρονων επιστημονικών ερευνών και δεδομένων. Για παράδειγμα, η υδροξυτυροσόλη θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής ένωση καθώς δεν έχει βρεθεί να είναι μεταλλαξιογόνος ή γονιδιοτοξική ουσία ακόμα και σε υψηλές συγκεντρώσεις μετά από δοκιμές in vivo (EFSA J. 2017 Mar; 15(3)).

Τα τελευταία χρόνια, η ελευρωπαΐνη καθώς και ορισμένες άλλες πολυφαινόλες όπως η τυροσόλη, η υδροξυτυροσόλη καθώς και διάφορα παράγωγά τους έχουν μελετηθεί και ως προς την φαρμακολογική τους δράση, ιδιαίτερα την αντιοξειδωτική, βακτηριοκτόνο και βακτηριοστατική δράση, καθώς και τη μείωση της "συγκόλλησης" των αιμοπεταλίων (blood platelet aggregation) (Phytochemistry 28:67-69, 1989).

Πολλά από τα οφέλη των επιτραπέζιων ελιών στην υγεία, που αναφέρονται σε πληθώρα μελετών, συσχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα της υδροξυτυροσόλης (J Agric Food Chem. 2012 Jul 25;60(29)).

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις επιδράσεις της υδροξυτυροσόλης, βάσει επιστημονικών μελετών:

• Η υδροξυτυροσόλη φαίνεται πως διαθέτει ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων, καρδιοπροστατευτικών, αντικαρκινικών, νευροπροστατευτικών, αντιμικροβιακών και άλλων επιδράσεων (Molecules. 2019 May; 24(10): 2001).

• Η υδροξυτυροσόλη μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό προστατευτικό ρόλο έναντι των ROS που προκαλούν οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα του ανθρώπου. (Mol. Nut. Food Res., 53. 609-616).

• Η υδροξυτυροσόλη και η ελευρωπαΐνη, ως οι κυριότερες πολυφαινόλες της ελιάς, που είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, οδηγούν στην παρουσία μικρού σχετικά αριθμού της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου (Atheroscler Rep, 3(1):64-67).

• Η υδροξυτυροσόλη αναστέλλει τη δραστηριότητα της αραχιδονικής λιποξυγενάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιποξυγενάσες είναι ένζυμα που καταλύουν την διοξυγέννεση των λιπαρών οξέων στα λιπίδια (Biosci Biotechnol Biochem. 1997 Feb;61(2):347-5).

• Η υδροξυτυροσόλη φαίνεται να μειώνει την εκφύλιση των ενδοθηλιακών κυττάρων (Arch Biochem Biophys. 2012 Nov 15;527(2):81-9.).

• Η υδροξυτυροσόλη φαίνεται να έχει υπολιπιδαιμική και αντιθρομβωτική δράση (J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 7872–7876, N Engl J Med. 2017 Sep 28;377(13):1217-1227).

• Η υδροξυτυροσόλη, μετά από εκτεταμένη έρευνα, εμφανίζει νευροπροστατευτική δράση (Molecules 2015, 20, 4655–4680).

• Η υδροξυτυροσόλη μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτοάνοσες ασθένειες με χρόνιες φλεγμονές και η οστεοαρθρίτιδα (Molecules 2016, 21, 1734–1746, J. Vet. Med. Sci. 2018, 80, 1801–1807, J. Funct. Food 2017, 36, 27–33, Biochim. Biophys. Acta-Gen. Subj. 2016, 1860, 1181–1191).

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις επιδράσεις της τυροσόλης, βάσει επιστημονικών μελετών:

• Η τυροσόλη εμφανίζει βακτηριοκτόνο δράση κατά στελεχών σταφυλόκοκκου, ψευδομονάδας, εντερόκοκκων και E. Coli (J Food Prot. 2009 Dec;72(12):2611-4).

• Η τυροσόλη, βάσει εκτεταμένης έρευνα, εμφανίζει νευροπροστατευτική δράση (Molecules 2015, 20, 4655–4680).

• Η τυροσόλη έχει ευεργετική επίδραση στην υπέρταση, την αθηροσκλήρωση, σε στεφανιαίες καρδιακές νόσους καθώς και στην παχυσαρκία (J. Funct. Food 2019, 53, 93–104).

• Η τυροσόλη εμφανίζει αντιαθηρωματική δράση (J. Nutr. Biochem. 2006, 17, 429–445).

• Η τυροσόλη αποτρέπει την οστεοπενία, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης (J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 9417–9422).

• Η τυροσόλη και η ελευρωπαΐνη, αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, καθώς μπορούν να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες ή να δρουν σαν παράγοντες χηλικοποίησης, διακόπτοντας έτσι την αλυσίδα του πολλαπλασιασμού των υπεροξειδίων. (Lipids Jun, 35(6): 633-8, Nutr Metab Cardiovasc. Dis., 9(3):102-107). 

Επίπεδα πολυφαινολών (τυροσόλη - υδροξυτυροσόλη) στις επιτραπέζιες ελιές

Το Φαρμακευτικό Τμήμα του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του World Olive Center for Health και υπό την εποπτεία του καθηγητή κου. Μαγιάτη Προκόπη, έχει πραγματοποιήσει μια πληθώρα αναλύσεων σε εμπορικά διαθέσιμα δείγματα επιτραπέζιων ελιών. Οι αναλύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν βάσει της μεθόδου NMR (Nuclear Magnetic Resonance – Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού).

Σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις, οι μέσες τιμές υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης που εντόπισαν στις ελιές του εμπορίου είναι 244 και 134 mg/kg αντίστοιχα. (J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 46–50).

Υψηλά επίπεδα πολυφαινολών (τυροσόλη - υδροξυτυροσόλη) στις επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου

πολυφαινόλες ελιάς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου
Οι επιτραπέζιες ελιές των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν συστηματικά παρουσιάσει εξαιρετικά υψηλές τιμές τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης, βάσει αναλύσεων με την μέθοδο NMR στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου παρουσίασαν τις υψηλότερες τιμές τυροσόλης (930 mg/kg) και υδροξυτυροσόλης (2100 mg/kg) συνδυαστικά (3030 mg/kg) σε σύγκριση με όλες τις επιτραπέζιες ελιές που έχουν αναλυθεί έως σήμερα.

Τα επίπεδα της τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης είναι ανώτερα κατά 800 % του μέσου όρου των εμπορικών δειγμάτων ελιών (134 και 244 mg/kg αντίστοιχα), που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 46–50.

Συνεπώς, η ημερήσια κατανάλωση μόλις 2 γραμμαρίων των συγκεκριμένων ελιών από τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, παρέχουν περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους και αντιστοιχούν στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου που ανήκει στην κατηγορία των ελαιολάδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Κλινικές μελέτες επίδρασης ελιών Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στην ανθρώπινη υγεία

πολυφαινόλες επιτραπέζιες ελιές τυροσόλη υδροξυτυροσόλη ελαιώνες Σακελλαρόπουλου
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι ελιές των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν αποκλειστικά σε τρεις κλινικές μελέτες, για τη θετική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, υπό την αιγίδα του World Olive Center for Health και του εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης, που διεξήχθη από το 2014 έως το 2016, ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS) τον Ιούνιο του 2016, σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο, οι ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου βρέθηκαν να έχουν πάνω από 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση φαινολών σε σχέση με τον μέσο όρο. Η καθημερινή κατανάλωση αναφέρεται σε ποσότητα πέντε (5) επιτραπέζιων ελιών Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου ημερησίως (διαβάστε περισσότερα).

Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της 1ης μελέτης πραγματοποιήθηκε 2η κλινική μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με υπερλιπιδαιμία, πενταετούς διάρκειας, από το 2017 έως το 2022 και είχε τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο Λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Δ/ντης Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, του 401 ΓΣΝΑ (Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Λιασκώνης) σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (καθηγητής Νικόλαος Δρακούλης), ενώ συμμετείχαν 94 εθελοντές εκ των οποίων 71 ολοκλήρωσαν την κλινική μελέτη.

Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βρέθηκαν στα επίπεδα χοληστερόλης και LDL των 71 ασθενών (p<0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HDL και TG. Η χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από μόνο 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών (διαβάστε περισσότερα).

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα, με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να διενεργήσει το πρώτο τμήμα της 3ης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής που έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και παράχθηκε από βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δρ. Μαγιάτης Προκόπης, τα αποτελέσματα του πρώτου τμήματος της 3ης κλινικής μελέτης οδήγησαν στην επέκταση της, από τον Απρίλιο του 2023, σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ασθενών (>100 άτομα, με οριακή υπερλιπιδαιμία που δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή) και στο τελευταίο τμήμα της μελέτης, στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής οι ελιές Καλαμών των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, με τον εμπορικό τίτλο “Plus Health Kalamata Olives”, που παρουσιάζουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα φαινολών (διαβάστε περισσότερα).

πολυφαινόλες επιτραπέζιες ελιές τυροσόλη υδροξυτυροσόλη ελαιώνες Σακελλαρόπουλου
Παράλληλα, οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου συμμετέχουν αποκλειστικά στην νέα έρευνα OLIVES FOR HEALTH του πανεπιστημίου Yale της Αμερικής. Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale, ξεκινούν ένα νέο ερευνητικό έργο με θέμα τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται με την καθημερινή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών. Το ερευνητικό έργο Olives For Health διενεργείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale - Yale Olive Sciences and Health Institute YOSHI (διαβάστε περισσότερα).

 

Σακελλαρόπουλος Νικόλαος
Χημικός Μηχανικός M.Sc.
Υπεύθυνος Παραγωγής
Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Πηγές

EUR-Lex - 32012R0432

Charoenprasert S, Mitchell A. Factors influencing phenolic compounds in table olives (Olea europaea). J Agric Food Chem. 2012 Jul 25;60(29):7081-95

Karković Marković A, Torić J, Barbarić M, Jakobušić Brala C. Hydroxytyrosol, Tyrosol and Derivatives and Their Potential Effects on Human Health. Molecules. 2019;24(10):2001

Piroddi M, Albini A, Fabiani R, Giovannelli L, Luceri C, Natella F, Rosignoli P, Rossi T, Taticchi A, Servili M, Galli F. Nutrigenomics of extra-virgin olive oil: A review. Biofactors. 2017 Jan 2;43(1):17-41.

Rigacci S, Stefani M. Nutraceutical Properties of Olive Oil Polyphenols. An Itinerary from Cultured Cells through Animal Models to Humans. Int J Mol Sci. 2016 May 31;17(6):843

SALIS, C., PAPADAKIS, I. E., & HAGIDIMITRIOU, M. (2021). Identification and quantification of phenolic compounds in fresh and processed table olives of cv. ‘Kalamata’. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 49(2), 12394

Covas MI, Miró-Casas E, Fitó M, Farré-Albadalejo M, Gimeno E, Marrugat J, De La Torre R. Bioavailability of tyrosol, an antioxidant phenolic compound present in wine and olive oil, in humans. Drugs Exp Clin Res. 2003;29(5-6):203-6

Τσιλφόγλου Σ., Πετρωτός Κ., Μελέτη Παραγωγής ελαιολάδου με υψηλά ποσοστά φυσικών πολυφαινολών, Διδακτορική Διατριβή, 2016, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Pelaez-Martin, Covas Sandra Maria Isabel, Fito Montserrat, Kusar Anita and Pravst, Igor, 2013, ( Health effects of olive oil polyphenols: Recent advances and possibilities for the use of health claims», Molecular Nutrition & Food Research, Volume 57, Issue 5, pages 760-771

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 2011, «Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to polyphenols in olive and protection of LDL particles from oxidative damage (ID 1333, 1638, 1639, 1696, 2865), maintenance of normal blood HDL cholesterol concentrations (ID 1639), maintenance of normal blood pressure (ID 3781), "anti-inflammatory properties" (ID 1882), "contributes to the upper respiratory tract health" (ID 3468), "can help to maintain a normal function of gastrointestinal tract" (3 779), and "contributes to body defences against external agents" (ID 3467) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006», EFSA Journal, 9(4):2033 [25 pp.]

Turck, Dominique; Bresson, Jean-Louis; Burlingame, Barbara; Dean, Tara; Fairweather-Tait, Susan; Heinonen, Marina; Hirsch-Ernst, Karen Ildico; Mangelsdorf, Inge; McArdle, Harry J.; Naska, Androniki; Neuhäuser-Berthold, Monika (2017). "Safety of hydroxytyrosol as a novel food pursuant to Regulation (EC) No 258/97". EFSA Journal. 15 (3)

Amiot, Marie-Josèphe et al. “Accumulation of oleuropein derivatives during olive maturation.” Phytochemistry 28 (1989): 67-69

Paiva-Martins F, Fernandes J, Rocha S, Nascimento H, Vitorino R, Amado F, Borges F, Belo L, Santos-Silva A. Effects of olive oil polyphenols on erythrocyte oxidative damage. Mol Nutr Food Res. 2009 May;53(5):609-16

Visioli F, Galli C., 2001, "Antitheroganic Components of Olive Oil.", Atheroscler Rep, 3(1):64-67

Kohyama N, Nagata T, Fujimoto S, Sekiya K. Inhibition of arachidonate lipoxygenase activities by 2-(3,4-dihydroxyphenyl)ethanol, a phenolic compound from olives. Biosci Biotechnol Biochem. 1997 Feb;61(2):347-50

Scoditti E, Calabriso N, Massaro M, Pellegrino M, Storelli C, Martines G, De Caterina R, Carluccio MA. Mediterranean diet polyphenols reduce inflammatory angiogenesis through MMP-9 and COX-2 inhibition in human vascular endothelial cells: a potentially protective mechanism in atherosclerotic vascular disease and cancer. Arch Biochem Biophys. 2012 Nov 15;527(2):81-9.

González-Correa JA, Navas MD, Muñoz-Marín J, Trujillo M, Fernández-Bolaños J, de la Cruz JP. Effects of hydroxytyrosol and hydroxytyrosol acetate administration to rats on platelet function compared to acetylsalicylic acid. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):7872-6.

HPS3/TIMI55–REVEAL Collaborative Group, Bowman L, Hopewell JC, Chen F, Wallendszus K, Stevens W, Collins R, Wiviott SD, Cannon CP, Braunwald E, Sammons E, Landray MJ. Effects of Anacetrapib in Patients with Atherosclerotic Vascular Disease. N Engl J Med. 2017 Sep 28;377(13):1217-1227

Rodríguez-Morató J, Xicota L, Fitó M, Farré M, Dierssen M, de la Torre R. Potential role of olive oil phenolic compounds in the prevention of neurodegenerative diseases. Molecules. 2015 Mar 13;20(3):4655-80

Parkinson L, Cicerale S. The Health Benefiting Mechanisms of Virgin Olive Oil Phenolic Compounds. Molecules. 2016 Dec 16;21(12):1734

Yonezawa Y, Miyashita T, Nejishima H, Takeda Y, Imai K, Ogawa H. Anti-inflammatory effects of olive-derived hydroxytyrosol on lipopolysaccharide-induced inflammation in RAW264.7 cells. J Vet Med Sci. 2018 Dec 11;80(12):1801-1807

Angeles Rosillo, M.; Sanchez-Hidalgo, M.; Castejon, M.L.; Montoya, T.; Gonzalez-Benjumea, A.; Fernandez-Bolanos, J.G.; Alarcon-de-la-Lastra, C. Extra-virgin olive oil phenols hydroxytyrosol and hydroxytyrosol acetate, down-regulate the production of mediators involved in joint erosion in human synovial cells. J. Funct. Food 2017, 36, 27–33

Cetrullo, S.; D’Adamo, S.; Guidotti, S.; Borzi, R.M.; Flamigni, F. Hydroxytyrosol prevents chondrocyte death under oxidative stress by inducing autophagy through sirtuin 1-dependent and -independent mechanisms. Biochim. Biophys. Acta-Gen. Subj. 2016, 1860, 1181–1191

Medina E, Brenes M, García A, Romero C, de Castro A. Bactericidal activity of glutaraldehyde-like compounds from olive products. J Food Prot. 2009 Dec;72(12):2611-4

Chang, C.-Y.; Huang, I.-T.; Shih, H.-J.; Chang, Y.-Y.; Kao, M.-C.; Shih, P.-C.; Huang, C.-J. Cluster of differentiation 14 and toll-like receptor 4 are involved in the anti-inflammatory effects of tyrosol. J. Funct. Food 2019, 53, 93–104

Perona JS, Cabello-Moruno R, Ruiz-Gutierrez V. The role of virgin olive oil components in the modulation of endothelial function. J Nutr Biochem. 2006 Jul;17(7):429-45

Puel, C.; Mardon, J.; Agalias, A.; Davicco, M.-J.; Lebecque, P.; Mazur, A.; Horcajada, M.-N.; Skaltsounis, A.- L.; Coxam, V. Major phenolic compounds in olive oil modulate bone loss in an ovariectomy/inflammation experimental model. J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 9417–9422

Fitó M, Covas MI, Lamuela-Raventós RM, Vila J, Torrents L, de la Torre C, Marrugat J. Protective effect of olive oil and its phenolic compounds against low density lipoprotein oxidation. Lipids. 2000 Jun;35(6):633-8

Caruso D, Berra B, Giavarini F, Cortesi N, Fedeli E, Galli G., 1999, "Effect of virgin olive oil phenolic compounds on in vitro oxidation of human low density lipoproteins", Nutr Metab Cardiovasc. Dis., 9(3):102-107

Βιβλιογραφία Πολυφαινολών, polyhealth.gr, τελευταία πρόσβαση στις 10/12/2021

• Martínez L, Ros G, Nieto G. Hydroxytyrosol: Health Benefits and Use as Functional Ingredient in Meat. Medicines (Basel). 2018 Jan 23;5(1):13.    

Cicerale S, Lucas L, Keast R. Biological activities of phenolic compounds present in virgin olive oil. Int J Mol Sci. 2010 Feb 2;11(2):458-79

Zoidou E, Melliou E, Gikas E, Tsarbopoulos A, Magiatis P, Skaltsounis AL. Identification of Throuba Thassos, a traditional Greek table olive variety, as a nutritional rich source of oleuropein. J Agric Food Chem. 2010 Jan 13;58(1):46-50

Heart diseases & cholesterol: could olive consumption prevent them? - Dr. M.S. Katsarou - Video - Τελευταία πρόσβαση 17/12/2021

Οι ελιές που μειώνουν την χοληστερόλη & σκόνη ελιάς σε κάψουλες - Μελέτη ΕΚΠΑ - Video - Τελευταία πρόσβαση 17/12/2021