3η Κλινική Μελέτη: Οι βιολογικές ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου σε συμπλήρωμα διατροφής για τη χοληστερόλη και τη βελτίωση της υγείας

3η κλινική μελέτη ελιές Καλαμών χοληστερόλη χοληστερίνη LDL HDL συμπλήρωμα διατροφής ολική λιπιδαιμικό προφίλ μείωση ΕΚΠΑ

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων, της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δρ. Μαγιάτης Προκόπης, με την επιστολή του από 17 Μαρτίου του 2023 ευχαριστεί θερμά τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου για τις ευγενικές τους δωρεές και την συνεχή τους προσπάθεια για την παραγωγή ελιών πολύ υψηλής ποιότητας, που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη σε τρείς κλινικές μελέτες για την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης τους στο λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία.

Η 1η κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές από το 2014 έως το 2016, με τις επιτραπέζιες ελιές των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου και ήταν η πρώτη μελέτη διεθνώς που έδειξε την ευεργετική επίδραση ελιών στο λιπιδαιμικό προφίλ των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, 2-3 Ιουνίου 2016 στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Ολυμπία (διαβάστε περισσότερα).

Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της 1ης μελέτης πραγματοποιήθηκε 2η κλινική μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με υπερλιπιδαιμία, πενταετούς διάρκειας, από το 2017 έως το 2022 και είχε τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο Λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Δ/ντης Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, του 401 ΓΣΝΑ (Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Λιασκώνης) σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (καθηγητής Νικόλαος Δρακούλης), ενώ συμμετείχαν 94 εθελοντές εκ των οποίων 71 ολοκλήρωσαν την κλινική μελέτη.

Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βρέθηκαν στα επίπεδα χοληστερόλης και LDL των 71 ασθενών (p<0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HDL και TG. Η χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από μόνο 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών (διαβάστε περισσότερα).

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα, με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να διενεργήσει το πρώτο τμήμα της 3ης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής που έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και παράχθηκε από βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δρ. Μαγιάτης Προκόπης, στην επιστολή του, τα αποτελέσματα του πρώτου τμήματος της 3ης κλινικής μελέτης οδήγησαν στην επέκταση της, από τον Απρίλιο του 2023, σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ασθενών (>100 άτομα, με οριακή υπερλιπιδαιμία που δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή) και στο τελευταίο τμήμα της μελέτης, στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής οι ελιές Καλαμών των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, με τον εμπορικό τίτλο “Plus Health Kalamata Olives”, που παρουσιάζουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα φαινολών.

Συνεπώς, οι ευεργετικές ιδιότητες της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών για την υγεία κυρίως στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης καθώς και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, προκύπτουν από όλες αυτές τις πρωτοπόρες κλινικές μελέτες και έρευνες που διενεργήθηκαν από το 2014 μέχρι σήμερα, σε υγιείς και ασθενείς εθελοντές.

Για αυτές τις κλινικές μελέτες επιλέχθηκαν αποκλειστικά οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη, ανάμεσα σε 150 διαφορετικούς τύπους και ποιότητες επιτραπέζιων ελιών, αφού εξετάσθηκε η περιεκτικότητα τους σε φαινόλες και ιδιαίτερα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.

Διαθέτουν διαχρονικά εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φαινολών και συγκεκριμένα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης, που υπερβαίνουν κατά μεγάλο ποσοστό το μέσο όρο από τις ελιές που αναλύθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2014 - 2023. Σημειώνεται ότι η τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη είναι ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Βάσει αναλύσεων που έχουν γίνει με τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1850 mg/Kg φαινολών και έτσι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 2 - 3 γραμμαρίων ελιών, παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους, αντιστοιχώντας στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου, που ανήκει στην κατηγορία των ελαιολάδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Πρόκειται, παράλληλα, για ελιές βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς παστερίωση, που παράγονται με την διαδικασία της φυσικής ζυμώσεως, χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά και διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται από τις υψηλές βραβεύσεις που έχουν λάβει στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, ανά τον κόσμο.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν αποκλειστικά στις κλινικές έρευνες και αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δέκα (10) χρόνια για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι επιστημονικές έρευνες οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου έχουν προσφέρει περισσότερα από 700 κιλά βιολογικών ελιών, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στις τρεις κλινικές μελέτες, καθώς και στην επέκταση τους για την παρασκευή συμπληρώματος διατροφής, σε μορφή κάψουλας.

*Να σημειωθεί  ότι ούτε οι ελιές ούτε το συμπλήρωμα διατροφής αντικαθιστούν τα φάρμακα για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας, αλλά ο σκοπός της μελέτης είναι να αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οριακή υπερλιπιδαιμία σε συνδυασμό με κατάλληλη διαιτητική παρέμβαση.